Şokolad haqqında bilməyənlər

17 Eylül 2014
2 672
0
Şokolad haqqında bilməyənlər
Şokolad haqqında bilməyənlər



Bunları bilirdinizmi?

Mövzu insanların imtina edə bilmədiyi ləzzət olduğundan, şokolad haqqında yüzlərlə araşdırma edilmiş və məqalə yazılmışdır. Doya bilmədiyimiz ləzzət şokolad haqqında bu günə qədər edilən araşdırmalarda ortaya çıxan nəticələr;

1. Şokoladın tarixi E.Ə 1000 illərinə söykənir. O illərdə Amerikada yaşayan yerlilər, kakao toxumlarını üyüdüb enerji verən içki edərlərmiş. M.Ş. 1550-ci ildə İspan Corteslə Avropaya sıçrayan kakao toxumlarının, bir çox adamın xəstəlik dərəcəsində asılısı olduğu şokolad halına gəlməsi təxminən 800 ili tapmışdır.

2. Şokolad adını bir Aztek sözü olan xocalati'dən gəlir. Sözün Aztek dilindəki mənası isə acı sudur. Bu qarışığın içərisində, acı bibərli kakao dənələri və misir unu, kimi bir-birindən dəyişik bir məzmunu var.

3. Şokoladın içində olan antioksidanlar xərçənglə mübarizədə çox faydalıdır. Kakao, sağlamlıq qaynağı olaraq bilinən yaşıl çaya nisbətlə üç qat daha çox antioksidan maddə ehtiva edir.

4. Şokolad eyni zamanda zəngin bir kalsium qaynağıdır. Bu da güclü sümüklərin meydana gəlməsini təmin edir.

5. Şokolad keçmişdən günümüzə xüsusilə qadınlar üzərində psixoloji olaraq olduqca müsbət təsirlərə sahibdir. Şokolad qadınların özlərini yaxşı hiss etmələrini təmin edən endorfin hormonunun bədən tərəfindən ifrazını təmin edir. Qısaca qadınları xoşbəxt edir.
Harvard Tibb Akademiyası mütəxəssisləri, kakaonun yüksək təzyiqi saldığına dair tapıntılar əldə etdiklərini deyirlər.

6. Güclü dişlərə sahib olmamızı təmin edən florid baxımından da zəngin olan şokolad, stresslə mübarizədə faydalı olan kaliumu da bünyəsində saxlayır.

7. Bristol Universiteti həkimlərindən Peter Barham, şokoladın içində olan bir maddənin xəbərdarlıqçı təsiri olduğunu və bunun da adama özünü yaxşı hiss etdirdiyini müdafiə edir.

8. Şokolad böyük miqdarda mis də ehtiva edir. Mis, bədənin dəmiri absorbe etməsinə köməkçi olur. Bu da dəriyə, damarlara və toxumalara faydalıdır.

9. Kaliforniya universiteti mütəxəssisləri hər gün az miqdarlarda şokolad yemənin qanda laxtalanmanın önlədiyini müdafiə edir. Ani ürək böhranları üçün böyük bir maneədir!
Şokolad eyni zamanda yeyən adama enerji verir və digər şirinlərə nisbətlə qan şəkərini sürətli yüksəltmir.

10. İmmunitet və artıma sistemi üçün faydalı dəmir və sink şokoladda bolca var. Bu dad hər dərdə dərmandır.

11. Qəhvə içmək yerinə şokolad yemək çox daha faydalıdır, çünki şokolad qəhvəyə nisbətlə çox daha az kafenin ehtiva edir.

12. Şokolad digər şirinlərə nisbətlə diş sağlamlığı baxımından daha zərərsizdır, çünki sütlü şokolad yüksək miqdarda zülal, kalsium və fosfat ehtiva edir. Bu maddələr də diş minasını qoruyur.

13. Şokoladdakı doymuş yağ nisbəti, qandakı xolesterol səviyyəsinin artmasına səbəb olmur.

14. Dünya kakao istehsalının 66%'ındən çoxu Afrikada istehsal olunur və bu kakaonun% 98'i yalnız 15 ölkə tərəfindən istifadə edilir.

15. Belçikada 17.000 adam şokolad sektorunda çalışır.
Əvvəlki Xəbər Növbəti Xəbər
RƏY ƏLAVƏ ET
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.