Plov üçün Düyünü Bir Gecə Əvvəldən İsladırsınızmı?
Plovunuz kifayət qədər ləzzətli olursa, plov bişirmə şəklinizdə heç bir problem olduğunu düşünmürsünüz. Ancaq edilən araşdırmaya görə, plovu səhv bişirir ola bilərsiniz. Mütəxəssislər, plov bişirərkən kifayət qədər su istifadə etməmənin infarkt, xərçəng və daha bir çox xəstəliyə səbəb olduğunu söyləyir.
Bol suda bişirmək, taxılları arsenikten təmizləyərək hər cür kimyəvi zəhərlənmə ehtimalının qarşısını alır. Düyünü bir gecə əvvəldən suda saxlamaq toksin səviyyəsini 80%-ə qədər azaldır. Arsenik, sənaye tullantılar və keçmişdə istifadə edilən böcək dərmanları yoluyla düyüyə bulaşır. Professor Andy Meharg, plovu 3 fərqli şəkildə bişirərək kimyəvi səviyyəsini test etdi.
İlk olaraq 2/1 nisbətində su istifadə etdi. Bişirmə əsnasında su tamamilə əmildi. Su nisbətini 5ə yüksəltmək arsenik səviyyəsini yarıya qədər salarkən, bir gecə əvvəldən islanma nəticəsində toksin yox olur.