Balın növünə görə müalicəvi əhəmiyyəti
Feat.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, balın müalicəvi xüsusiyyəti onun növündən çox asılıdır. Qarabaşaq balı dəmirlə zəngin olduğundan qanazlığında, ürək və şəkər xəstəliyində diyetik məhsul kimi istifadə olunur. Günəbaxan balı A vitamini və karotinlə zəngin olduğuna görə dəri xəstəliyi və uşaqlarda boy artımı zamanı xeyirlidir. Qanqal balı qaraciyər, biyan balı mədə-bağırsaq və prostatit, dağ balı ürək xəstəliklərində, cökə balı soyuqdəymə zamanı çox faydalıdır".
Arıçılıq üzrə mütəxəssis may balı haqqında bunları söyləyib: "May ayının sonunda təzə hörülmüş şanlara yığılmış və möhürlənmiş bal hazırlanır. Ona "may balı", yaxud "beçə balı" deyilir. Bitkilərin əksəriyyəti may və iyunun əvvəllərində çiçək açdığına görə həmin vaxt yığılan bal daha ətirli və şəffaf olur, acılığı olmur. Ən çox müalicə əhəmiyyətli bal məhz may balı hesab edilir. Onun spesifik iyi və dadı olur, rəngi mayın sonundan avqustun ortalarınadək açıq qızılı rəngdən tünd qızılı rəngədək dəyişir. Buna müxtəlif parametrlərlə yanaşı bitki şirələrinin də təsiri olur. May balı süzüləndən dərhal sonra istifadə edilməməlidir, onu təxminən iki ay saxlayandan sonra tam keyfiyyətli bala çevrilir".
"Təəssüf ki, son illərdə iqlim dəyişikliyi, əlverişsiz təbii şərait, bəzən aramsız yağan yağışlar, dulu, külək, bağça-bağların dərmanlanması arıların zəifləməsinə, çox vaxt isə qırılmasına, nəticədə nektar istehsalının kəskin azalmasına səbəb olur. Həmin səbəblərdən may balı ya istehsal olunmur, ya da çox az istehsal edilir", - deyə bioloq alim fikrini yekunlaşdırıb.